ŐRÜLT PIZZAREKORDOK

ŐRÜLT PIZZAREKORDOK

Nem tudnád kifizetni, és nem tudnád megenni sem, mi az? A pizza! Persze ne a kedvenc, házhoz rendelhető olasz ételre gondolj. Ezek a pizzák ugyanis nem a hétköznapokra készültek.

Milliós értékű pizzák, kilométer hosszú pizzatészták? A pizza rengeteg embert inspirál arra, hogy rekordot akarjon dönteni. Mi pedig összeszedtük a legdrágább és legnagyobb rekordokat. Elképesztő számok jönnek!

A legnagyobb ami megvehető

Ha a legnagyobb pizzát keressük a világon különbséget kell tennünk a világrekord megdöntésére készülő egyedi, és egyszer elkészített pizzaszörnyetegek, illetve a világon bármikor megvásárolható méretbajnokok között.

A Busz két négyzetméteren

Kezdjük azzal, amit „bárki” megvásárolhat. Persze a bárki itt azt jelenti, hogy pénze is van rá, és képes is elfogyasztani. Ilyen szempontból a Texas állam Burlson városában működő Moontower Pizza Bar a rekorder. Mielőtt a pontos méretet eláruljuk, fontos közölnünk, hogy Busz fantázianévre keresztelt pizza ára, egy feltét esetén 300 amerikai dollár (85 ezer forint), és legalább 48 órával fogyasztás előtt kell megrendelni, merthogy megsütni is több mint fél óráig tart. A Busz mérete – merthogy szögletes formájú – 240×80 centiméter! Ezzel a pizza közel 2 négyzetméteres, vagyis majdnem száz ember jóllakhat vele.

Tényleg a legnagyobb

A világ eddig elkészült legnagyobb pizzája természetesen olasz volt. Rómában készült 2012-ben, és az Ottavia névre hallgatott. A ma is érvényes rekorddal az óriási tésztakorong területe meghaladta az 1261 négyzetmétert, az átmérője pedig több mint 40 méter volt. A pizza nem csak a mérete miatt volt különleges, mert mintegy 9 tonna gluténmentes lisztből készült 48 órán keresztül, 5 szakács segítségével.

Az Ottavia a felvágás előtt

A legdrágább

A legdrágább pizza kiléte sem egyértelmű. Ha ugyanis azt keressük, hogy melyik a legdrágább pizza, amelyet bármikor megkóstolhatunk, Gordon Ramsay Londoni éttermébe, a Maze-be érdemes ellátogatnunk. Az olasz paradicsommal, szarvasgomba pürével, bivaly mozzarellával, szalonnával és gombával borított, de amúgy hagyományos méretű pizzaköltemény ára 250 Euró (azaz 80 ezer forint). Egy pizzáról beszélünk!

A 13. Lajos: 12 ezer euró

Más a helyzet, ha a valaha készült legdrágább pizzát keressük. Ez ugyanis Salerno városában készült. A XIII. Lajos királyról elnevezett étel mindössze 20 centiméter átmérőjű. A tészta speciális arab lisztből készül, a legdrágább rózsaszínű sóval, és ez még csak a tészta, amelynek előkészítése is 72 órán át tart. A feltétek között a világ három legdrágább kaviárja, norvég homár és 7 féle, szintén különleges sajt szerepel. Az árat növeli, hogy ezt a pizzát kizárólag pezsgővel, vagy sokáig érlelt konyakkal együtt szolgálják fel. Így aztán hiába elégséges akár két embernek is, az ára 12 ezer euró (mintegy 3 és fél millió forint)! A pizzaköltemény nem csak az ára miatt különleges, de azért is, mert Renato Viola mesterszakács a megrendelő otthonában, frissen készíti el.

A legsajtosabb

A világ legsajtosabb pizzája 2014-ben készült egy berlini pizzériában. A neve Centoundici Formaggi (111 sajt), és már ebből sejthető hány féle sajtot tartalmaz. A pizzatészta teljesen hagyományos, viszont a feltét több mint 28 dekagramm mennyei sajt. Mivel nem egyszerű fogásról van szó, ezt a pizzát hiába keresnénk a hétköznapokban.

A leghosszabb

A világ leghosszabb pizzája Kaliforniában készült néhány évvel ezelőtt, amikor a Fontana nevű városban 150 önkéntes segítségével megalkották a rekordert: 1930 méteres hosszúságban. Ehhez 8 tonna lisztet, 2300 kilogramm paradicsomszószt és 2 tonnányi mozzarella sajtot használtak fel. Nem találtunk információt arról, hogy hogyan sütötték meg, de az tudható, hogy 63 ezer adag jött ki belőle.

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér már 1999 óta segít az éhes embereknek azzal, hogy egy helyre gyűjti a különböző éttermek étlapját. A Kedves Ínyenc blogot a NetPincér azért indította el, hogy segítsen választani az elérhető több mint 1500 étterem kínálatából.

Hozzászólások

comments