Street food anno – mit ettek a szüleink és mit eszünk mi?

Street food anno – mit ettek a szüleink és mit eszünk mi?

Ha ma azt mondjuk, hogy street food merőben más ételekre gondolunk, mint tették azt anno a szüleink és a nagyszüleink. Persze maga a fogalom nem ismeretlen, csak időközben más és más ínycsiklandó tartalommal töltődött fel. Azonban a NetPincérnél vállaljuk az izgalmas kihívást és felmérjük a street food terepet!

Szerencsére Magyarországon sosem volt rendkívüli dolog az utcán evés. Éppen ezért, ha ebben az évben el is marad a fesztiválok nagy része és le kell mondanunk a legjobb fesztiválkajákról, legalább csináljuk meg a magunk street food gasztrofesztiválját: most van időnk megemlékezni azokról a klasszikus utcai ételekről, amelyeket két-három évtizede kívántak meg a szüleink a várost járva. 

És akkor persze már fedezzük fel a mai trendeket is: mik azok a finomságok, amik mostanság csábítanak el minket néhány bűnösen jó falatra és amiket akár egy virtuális étlapról is elérhetünk.

A virsli, a debreceni és a társaik

Virslit enni nem nagy ügy, mégis néhány évtizeddel ezelőtt teljesen szokványos volt, hogy az ember a Balaton partján, a Városligetben vagy egy piacon egy pár virslit kért, mustárral és kenyérrel. Egyszerű volt, és igazán kényelmesen befalható street food. Még ha akkoriban senki sem hívta így, csak élvezte ezt az egyszerű, de nagyszerű finomságot.

Már eggyel komolyabb megoldást jelentettek a különböző kolbászfélék, amik akár füstöltek és nyersek is lehettek, de főzni és persze sütni is lehetett őket. Ezek közül sokak nagy kedvence volt a piacos kaják non plus ultrája, a sült debreceni. Ha az ember piacra ment úgy 30 éve, biztos lehetett abban, hogy terület valamelyik sarkában megérzi a sült kolbász semmi máshoz nem hasonlítható illatát. 

Persze, ha már piac vagy útmenti falatozó: a májas és véres hurka is nagy sztár volt egy időben, főleg mustárral, kovászos uborkával, valamint a mellőle igazán elmaradhatatlan fehér kenyérrel kínálva.

Lángos és a retro cuccok: csalamádés burger és hotdog

A lángosról nem kell senkinek hosszan mesélnünk. A klasszikus strandos vagy piacos lángost

csak fokhagymás olajjal kenték meg és sózták. Aztán jött a sajtos, tejfölös, töltött változatok hada. Meg persze a vásárokon, hagyományőrző rendezvényeken népszerű kemencés lángos, ami valójában vékony kenyértészta, némi feltéttel.

Bár ma már nehéz igazi retro hamburgert találni, azért a ’70-’80-as években még ez volt az egyik legkedveltebb street food étel, amit akkoriban még nem kéksajttal és libamájjal, meg némi lilahagyma lekvárral emeltek egészen új szintre, hanem a jó kis házi csalamádéval. 

És akkor ott van nekünk még a hot dog is, ami 3-4 évtizeddel ezelőtt még leginkább a méretes kifliköntösbe elrejtett pirinyó virsliről volt híres. Akkoriban szó sem volt még pirított hagymáról, savanyú uborkáról vagy más, hasonlóan extravagáns – legalábbis a hot doghoz képest – kiegészítőről.

Azért a mai street foodokról se feledkezzünk el

Főleg azért, mert az utóbbi évek gasztroforradalmának köszönhetően már ezt a műfajt is lehet egészen művészi szinten művelni. Sőt! Akár még nemzetközi jelleggel is. Gondolj csak például az olyan mexikói finomságokra, mint például egy pöpecül megtöltött tortilla vagy quesadilla, vagy az örök törökgörög párharc, már ami a dönert és a gyrost illeti. 

Természetesen a már említett hamburger mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen már ebből is van vega- és vegán változat is. De készülhet a minőségi marhahúson kívül még csirkével, pulled porkkal, grillezett sajttal és még lazaccal is, amit a legjobb helyek házi szószaival és meglepő feltétjeivel emelnek egy egészen más, talán már a street foodot is meghaladó szintre.

Ha menet közben vagy és rád jött a falhatnék, ne fogd vissza magad. Nézz szét a NetPincér ínycsiklandó kínálatában és találd meg a neked való street foodot, akár egy hambiról, akár egy pizzáról vagy tortilláról legyen szó. Add le a rendelésed a weboldalunkon vagy mobilalkalmazásunkon keresztül, aztán élvezd a régi-új ízeket!

Szeretnél értesülni az egészséges életmóddal kapcsolatos hírekről, akciókról?
Értesítést kérek!*
*Az e-mail cím megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy a NetPincér (Viala Kft.) hírlevelet,
ajánlatokat küldjön nekem az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően.
NetPincér.hu
A NetPincér 1999 óta gondoskodik az éhes emberek kiszolgálásáról, rendeléseket a NetPincér.hu weboldalon és applikációkon keresztül is le lehet adni. Az eredetileg magyar alapítású cég mára már a németországi központú nemzetközi anyacég, a Delivery Hero hálózat tagja, melynek leányvállalatai 40+ országban vannak jelen. A NetPincérhez csatlakozott 2018-ban a pizza.hu és ugyanebben az évben indítottuk el saját ételfutár szolgáltatásunkat is NetPincér GO néven. A NetPincér jelenleg 800+ településen érhető el hazánkban, a NetPincér GO szolgáltatási körét pedig az elmúlt napokban is bővítettük, így már 27 városban vagyunk jelen saját futárszolgáltatásunkkal. Rendelőink összesen több, mint 2500 partnertől választhatnánk már: legyen szó egy finom reggeliről, kiadós ebédről, egy kis pékáruról vagy akár a heti élelmiszerbevásárlásról. 2020. január 1-től a vállalat 100%-ban karbonsemlegessé vált, továbbá büszkék vagyunk arra, hogy a NetPincér felületén keresztül alapítványok támogatására is lehetőség van. A NetPincér felületén jelenleg az alábbi szervezeteket lehet támogatni: Élelmiszerbank Egyesület / Közösségi Erdőkért Alapítvány / Magyar Ifjúsági Vöröskereszt / Mosoly Alapítvány / Ökológiai Művelődés Alapítvány / Vigyél Haza! Alapítvány

Hozzászólások

comments